Triggerpoint behandeling

Een myofasciaal triggerpoint (MTrP) is een kleine samentrekking in spierweefsel. De samentrekking(spierknoop) voelt vaak aan als een rijstkorrel of een erwt. Door een triggerpoint kunnen afvalstoffen in de spiervezels in het gebied van het triggerpoint niet worden afgevoerd en kunnen voedingsstoffen en zuurstof die vezels niet bereiken. Een triggerpoint kan wel maanden of jaren in stand blijven.
Amerikaanse artsen Travell en Simons hebben de triggerpoints en hun voorspelbare pijnpatronen in kaart gebracht.

Triggerpoints veroorzaken bijna altijd pijn op een andere plek dan waar ze zich bevinden; ze leiden de pijn af. Triggerpoints kunnen op zenuwen en bloedvaten drukken zodat ze tintelingen ,een verdoofd of brandend gevoel, jeuk of een opgezette voet of hand veroorzaken. Stijfheid, wazig zien, spanningshoofdpijn, ischias en dergelijke kunnen afkomstig zijn van triggerpoints.
Voor beweging moeten spieren kunnen uitrekken en samentrekken, maar met triggerpoints verergert de pijn bij beweging waardoor je de neiging hebt de beweging te mijden of anders te gaan bewegen. Andere spieren worden dan meer belast en kunnen dan ook triggerpoints gaan ontwikkelen.
Triggerpoints kunnen onder andere ontstaan door overbelasting, lichaamshouding, aangeboren onregelmatigheden in botstructuren, een ongeluk of een valpartij, langdurige verkeerde werkhouding, stress, tekort aan bepaalde vitaminen( B1, 6 en 12, C en foliumzuur) of mineralen (calcium, magnesium en kalium) en stofwisselingsziekten.
Natuurlijk kunnen er andere oorzaken dan triggerpoints zijn die uw klachten veroorzaken. Maar als triggerpoints wel de oorzaak van uw klachten zijn kunnen deze worden behandeld.
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren worden uitgeschakeld;
-Dry needling: met acupunctuurnaalden in een triggerpoint prikken.
-Spray and stretch: de huid koelen en dan de spier rekken.
-Injecties: een verdovende vloeistof in een triggerpoint spuiten
-(zelf)Massage: een diepe strijking over het triggerpoint.

Ik pas de methode toe van de diepe strijking.
Hoe vaak een behandeling moet plaats vinden is moeilijk aan te geven, recent ontstane triggerpoints zijn makkelijker uit te schakelen dan lang bestaande triggerpoints. Ook in stand houdende factoren kunnen van invloed zijn. De behandeling heeft het meeste effect als de triggerpoints vaak maar kort worden behandeld. Door middel van zelfbehandeling kan u geleerd worden om de triggerpoints zelf uit te schakelen.
Kijk voor meer informatie op de site van: http://www.triggerpointcoach.nl

Schuiven naar boven